Forum Akordeonistów Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Weltmaister Supita
Autor Wiadomość
d4v1d 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 313
Wysłany: Wto 04 Maj, 2010   

tam nic nie odginasz po prostu jeden o drugi zaczepił ;p nie powinien mechanizm polecieć tylko ten popychacz musisz delikatnie wypchnąć do góry i powinno być ok, jak będzie się dalej zacinać to znaczy że 2 popychacze o siebie ocierają, a to to już sprawa do regulacji :) co do s4 w idealnym stanie koło 5 tys w a tak to 3500 to bardzo dobra cena jeżeli sprawny technicznie i nie wymaga napraw, a z zewnątrz troszkę widać ślady używalności :) tylko rafus delikatnie bo możesz popychacz zgiąć xD
 
 
     
rafus95 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 929
Wysłany: Wto 04 Maj, 2010   

okej bede próbował bardzo delikatnie
 
 
     
OKLAND 

Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 08 Mar 2010
Posty: 222
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010   

Witam - w niektórych egzemplarzach Welt.S4 widzę jakies podwójne zapiecia do pasów - oprócz górnego mocowania (na wierzchu) jest jeszcze jeden uchwyt,a nawet dwa u góry, ale od strony wewnetrznej.Czy to jest oryginalne?.





--------------------------------------------------------------------------------

Czy ten wlaściciel miał GARB,że dodał jeszcze dwa zapięcia od spodu.
Szkoda instrumentu.

http://www.aukcjoner.pl/gallery/002379231-.html#I2
Ostatnio zmieniony przez OKLAND Sob 15 Maj, 2010, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
rafus95 

Pomógł: 23 razy
Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 929
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010   

orginalne - raczej nie. Być moze wcześniejszy własciciel zamiast mocowań fabrycznym dorobił sobie mocowania tkaie jakie mu odpowiadały. Istnieje kilka rodzajów zapięć ( ja sie spotkałem z 3) . W guzikach najpopularniejsze sa szelki czyli dwa pionowe paski spięte na jednym zapięciu u góry, a w klawiszach njapopularniejsze jest mocowanie jeden pasek pionowy a drugi poziomy i wychodzi coś takiego ( -| ).
 
 
     
OKLAND 

Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 08 Mar 2010
Posty: 222
Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

To jakby gwóźdź wbijał w serce czlowieka.
Przeciez jezeli ktos to kupi i będzie mu to przeszkadzać to po odkręceniu pozostaną dziury w instrumencie.
 
     
P.E.T.R.O.V.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Maj, 2010   

Grałem cały pierwszy stopień na jednym pasku - nie mam dziurawego serca. Jak w dobrym miejscy jest ten zaczep zamontowany to nigdzie nie uwiera, a w klawiszowym instrumencie zapięcie takie daje większą swobodę prawej ręki.
 
     
marcpro 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 136
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

Zauważyłem że na rynku są Supity które mają regestr tutti w dwóch układach,

Ten pierwszy (chyba starszy) wygląda tak:
. o
o . o
. o





Ten drugi (chyba nowszy) wygląda tak:
o
oo
o





Ten drugi układ występuje jeszcze w innej wersji, ale to już jest chyba zmiana tylko samych przełączników i wygląda to na "najnowszą" wersję.





No i teraz zasadnicze pytania:
1. Czy w związku z innym układem kropek na regestrach, będzie różnica w brzmieniu?
2. Jeśli już wybierać, to który układ? Starszy, nowszy czy ten "najnowszy"?
_________________
Pozdrawiam,
Marcin
 
     
hirek
Ekspert ds. napraw akordeonu


Pomógł: 33 razy
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 407
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

Jest to pomyłka , błędnie oznaczony jest również pierwszy regester od góry. Zauważ, że regestr 4,8,16 jest w pionie i to jest prawidłowe oznaczenie. Nie ma to żadnego wpływu na brzmienie instrumentu jednak te z błędnym oznaczeniem są najstarsze i najlepiej brzmią tylko bywają już w różnym stanie.
 
     
doniec 
Główny Administrator Portalu



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Sie 2008
Posty: 2248
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

czy te błędne oznaczenie jest symbolem tutti z tremollo francuskim?
_________________

 
 
     
miras 
Główny Administrator Portalu



Pomógł: 26 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 2239
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

To w takim razie w wielu akordeonach są takie błędne oznaczenia, spotkałem się z takimi w s4 i cantusie
 
 
     
marcpro 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 136
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

miras napisał/a:
To w takim razie w wielu akordeonach są takie błędne oznaczenia, spotkałem się z takimi w s4 i cantusie


Ja w swoim Atlanticu mam takie same oznaczenia (jak na pierwszym zdjęciu).
_________________
Pozdrawiam,
Marcin
 
     
ja$ 
janusz


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 289
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

doniec napisał/a:
czy te błędne oznaczenie jest symbolem tutti z tremollo francuskim?
--doniec w supicie ani w S-4 nie było tremola francuskiego i nie będzie nigdy!!!! jest tylko 8 -flet z kanału -prosty , 8 flet nie z kanału i 4 -wysoka oktawa czyli -8 8 4- kilka instrumentów kanałowych s-4 widziałem po przeróbce na tremolo francuskie-ale grały fatalnie!!!- to jest psucie instrumentu!!! -nie polecam :cool: można zrobić tremolo francuskie kosztem 4- wysokiej oktawy w instrumencie 4 chórowym ,ale gdy masz fagot-16 czyli niską oktawę samą w kanale -wtedy gra to pięknie...przerabiałem tak sporo kanałowych dallape,noble.philharmonica,stradelle--- teraz właśnie przerabiam Guerrini z 16 w kanale na tremolo francuskie :lol:

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2011 ]
http://www.youtube.com/wa...feature=related
_________________
serdecznie pozdrawiam Ja$
 
     
cinszcz 

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 737
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

Rozumiem,że w Delicji Lignatone będzie ten sam problem. :sad:
 
     
ja$ 
janusz


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Lip 2011
Posty: 289
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011   

cinszcz napisał/a:
Rozumiem,że w Delicji Lignatone będzie ten sam problem. :sad:
- a Twoja delicja ma podwójne cassoto??? zdawało mi się ze ten model co TY masz jest na włoskich głosach ,ale bez kanału...popraw mnie jezeli sie mylę... :roll:

[ Dodano: Pon 08 Sie, 2011 ]
http://www.youtube.com/watch?v=hzg5Hi9IOGw
_________________
serdecznie pozdrawiam Ja$
 
     
hirek
Ekspert ds. napraw akordeonu


Pomógł: 33 razy
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 407
Wysłany: Wto 09 Sie, 2011   

Tak, ten problem występuje u wielu producentów, nie mam pojęcia dlaczego tak jest, może uważają, że regestr tutti z oznaczeniem symetrycznym wygląda bardziej estetycznie? :wink:

Chciałem załączyć prawidłowy układ ale mam ponoć porozmawiać na ten temat z administratorem, więc zwracam się z prośbą aby coś z tym zrobiono :cool:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
WITAMY WSZYSTKICH AKORDEONISTÓW I MIŁOŚNIKÓW AKORDEONU

Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 11